cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biuro@stc.pl
Strona główna
  RODO
RODO - obowiązek informacyjny
Aktualności
Zaproszono nas:
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy
Czytaj wiecej...
  W dniach 26-27.06.2018 w Łodzi odbyło się seminarium jakościowe "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej
  W dniach 21-23 luty 2018 r. w Warszawie w Domu Technika NOT odbyła się XXX Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa organizowana przez STC pod patronatem ZPC w Polsce czytaj wiecej...
  Plan konferencji i seminariów w 2018 roku czytaj wiecej...
Plan kursów na 2018 r. czytaj wiecej...
W dniach 21-24.05.2017 w Dreźnie odbyła się V Konferencja ESST (Europejskie Stowarzyszenie Techników Cukrowników). czytaj więcej...
  W dniach 26-28.06.2017 r. w Zakładzie Cukrownictwa PŁ. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością na temat "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
  W dniu 26 kwietna 2017r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbył się XXXVII Walny Zjazd Delegatów Stowarzyszenia Techników Cukrowników czytaj więcej...
  W dniach 22-24.02. 2017. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się coroczna Konferencja Pokampanijna czytaj więcej...
  W dniach 28-29.06.2016 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniu 02.06.2016 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 16-17.05.2016 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 25-26.02.2016 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniach 23-24.06.2015 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym Czytaj więcej...
  W dniu 25.06.2015 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 18-19.05.2015 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". Czytaj więcej...
  W dniach 26-27.02.2015 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniu 23.06.2014 r. odbyła się w Zamościu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Cyztaj więcej...
  W dniach 10-11.06.2014 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 12-13.05.2014 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 20-21.02.2014 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  Informacje o działalności Związku Producentów Cukru w Polsce Czytaj wiecej...
  Informacja o działalności ESST ( European Society for Sugar Technology) www.esst-sugar.org
W dniach 25-26.06.2013 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"" Czytaj więcej...
  W dniu 5.06.2013 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Czytaj więcej
  W dniach 05-08.05.2013 w Warszawie odbyła się III Konferencja ESST Czytaj więcej
  W dniach 8-9.04.2013 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj więcej...
W dniach 21-22.02.2013 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj więcej...
W dniu 2.07.2012 r. odbyła się w Sieniawie konferencja surowcowa. czytaj więcej...
W dniach 26-27.06.2012 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 18.05.2012 r. w Warszawie odbył się XXXVI Walny Zjazd Delegatów STC. czytaj więcej...
W dniach 23-24.04.2012 r. w Zakopanem odbyła się konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniach 16-17.02.2012 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniach 28-29.06.2011 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2011 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" czytaj więcej...
W dniach 11-12.04.2011 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 17-18.02.2011 r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się organizowana przez STC konferencja pokampanijna czytaj więcej...
XVII Finał Plebiscytu o tytuł "Złotego Inżyniera 2010" Przeglądu Technicznego - 02-03-2011 czytaj wiecej...
Światowy Zjazd Inżynierów - Warszawa 8-10 września 2010 r. czytaj wiecej...
W dniach 22-23.06.2010 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2010 r. odbyła się w Toruniu konferencja "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej. czytaj wiecej...
Inauguracja XXIV Kongresu Techników Polskich
Poznań 8 czerwca 2010
czytaj wiecej...
W dniach 19-20.04.2010 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Politechnika Łódzka zaprasza na Studia Podyplomowe "Zapewnienie jakości wyników analiz żywności" czytaj wiecej...
W dniach 18-19.02.2010 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniu 18.06.2009 r. odbył się XXXV Walny Zjazd Delegatów STC czytaj wiecej...
Jubileusz 60-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, 17-18.09.2010 czytaj wiecej...
W dniach 23-24.06.2009 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Oferta pracy dla cukrowników czytaj wiecej... Oferta pracy dla służb surowcowych pobierz dokument... Przebieg projektu "Dążenie do zrównoważonego przemysłu cukrowniczego w Europie" czytaj więcej...
Aktualne informacje na temat reformy sektora cukru Pobierz dokument
Propozycja legislacyjna Komnisji Europejskiej dotycząca regulacji rynku cukru czytaj wiecej...
Portal Informacji Technicznej www.sigma-not.pl czytaj wiecej...
Dyplomy i kwalifikacje zawodowe uznawane w Unii Europejskiej pobierz dokument...
Cukrownie w Polsce: dane ogólne, dane technologiczne, ważniejsze modernizacje pobierz dokument
Zamierzenia Komisji Europejskiej oraz stanowisko Polski w sprawie biopaliw" Pobierz (RTF)Pobierz (PDF)

Reklama
Czy Twoją reklamę też już czytają rzesze cukrowników? Jeszcze nie? Zamów reklamę już teraz!

»»»»»»»»»»»»
czytaj więcej...


Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 26-27 czerwca 2018 r. w Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym”. Było to 34 seminarium poświęcone tej tematyce. Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy Zakładu Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej.

Kliknij aby powiększyćW imieniu ZG STC uczestników seminarium przywitała Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC.

Kliknij aby powiększyćHonorowi goście konferencji. Od lewej: dr hab. inż. Anna Diowksz – Prodziekan ds. Edukacji Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, doc. dr inż. Stanisław Brzeziński – Pełnomocnik Dziekana ds. Studenckich, prof. dr hab. inż. Ewa Nebesny – Dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
W imieniu władz Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności uczestników seminarium przywitali dr hab. Anna Diowksz, doc. dr inż Stanisław Brzeziński oraz prof. dr hab. inż. Ewa Nebesny – Dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności

W programie seminarium omówiono zmiany oraz aktualizacje, jakie pojawiły się w ostatnim roku, w przepisach prawa polskiego i unijnego zarówno w analityce cukrowniczej jak i w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności i regulacji rynku cukru. Zaprezentowano wybrane rozwiązania w zakresie pomiarów zarówno laboratoryjnych jak i on-line. Poddano szerokiej analizie metody określania granulacji cukru. Zaprezentowano analizator CANTY Sugar Lab Sizer wykorzystujący wizyjną analizę cząstek cukru na wibrującym podłożu do oznaczania rozmiaru i kształtu kryształów oraz czarnych wtrąceń. Dokonano także szczegółowego porównania metod: sitowej jako oficjalnej ICUMSA, dyfrakcji laserowej oraz dynamicznej analizy obrazu. W zakresie zagadnień technologicznych przedstawiono wytyczne obowiązujące w zakresie wykorzystania melasu w zależności od jego statusu: produktu pełnowartościowego, produktu ubocznego, pozostałości lub odpadu. Omówiono obowiązujące systemy i dokumenty prawne regulujące zasady zrównoważonego rozwoju. W odniesieniu do melasu zaprezentowano oraz porównano trzy metody oznaczania polaryzacji z jednoczesnym wnioskiem o znaczącym wpływie na wynik rodzaju środków klarujących.

W programie przedstawiono także referat dotyczący przechowywania soku gęstego w zbiornikach. Przeanalizowano zmiany parametrów fizyko-chemicznych oraz stopień zanieczyszczenia mikrobiologicznego soku podczas okresu składowania.
Uczestnicy seminarium mieli także okazję zapoznania się z ciekawa ofertą nowoczesnej aparatury kontrolno-pomiarowej oraz pomiarami laboratoryjnymi z wykorzystaniem układów wielopomiarowych. W ofercie znalazły się między innymi precyzyjne sacharymetry z nowoczesnym oprogramowaniem i bezprzewodowym przesyłaniem informacji, refraktometry kompaktowe, aparaty do pomiarów elektrochemicznych, biotektory TOC, homogenizatory ultradźwiękowe, odczynniki, wzorce itp.

W zakresie zagadnień mikrobiologicznych przedstawiono dwa referaty, w których omówiono zanieczyszczenia środowiskowe, bakterie i pleśnie występujące w procesie produkcji cukru oraz wyjaśniono zasady interpretacji wyników analiz ilości i obecności drobnoustrojów zgodnie z zasadami badań mikrobiologicznych żywności i pasz. W bloku tematycznym dotyczącym mikrobiologii omówiono także sprawozdanie z prac Sekcji S6 ICUMSA, prezentowane w marcu 2018 r. w Kolonii na XI spotkaniu europejskich mikrobiologów pracujących dla przemysłu cukrowniczego. W ramach przeglądu oraz prac nad nowymi metodami ICUMSA omawiano miedzy innymi metodę GS2/3-52 dotyczącą oznaczania dodatnich bakterii z grupy coli w cukrze. Zdecydowano, że kilka metod np. GS 2/3-53 dotycząca oznaczania osmotolerancyjnych drożdży i kserotolerancyjnych pleśni w cukrze zostanie przedstawionych podczas sesji ICUMSA 2018 w RPA w celu uzyskania statusu AKCEPTACJI.

W tegorocznym programie dyskutowano również na temat zagadnień metrologicznych z uwzględnieniem wymagań i aktualnych zmian w przepisach prawa dotyczących procesów pomiarowych i wyposażenia pomiarowego. Szczególną uwagę zwrócono na analizę i ocenę ryzyka pochodzącego od przyrządu pomiarowego oraz na wymogi w zakresie oceny zgodności przyrządu pomiarowego.

W ramach metod oceny Systemu Zarządzania Jakością omówiono zasady ochrony produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem, zafałszowaniem i sabotażem.

Program seminarium zawierał również tematy nawiązujące do aktualnej sytuacji branży cukrowniczej w związku z zapowiadanym wprowadzeniem podatku dyskryminującego cukier. Omówiono zasady i motywy wprowadzenia takiego podatku oraz oczekiwane korzyści. Tematem były również krążące w społeczeństwie fakty i mity na temat cukru i innych substancji słodzących. Podczas seminarium jego uczestnicy prowadzili także szeroką dyskusję na temat bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium cukrowniczym dzieląc się swoimi doświadczeniami i problemami w tym zakresie. Dyskusję podsumowano stwierdzeniem, że oprócz wszystkich zasad i szkoleń najważniejsza u pracowników jest świadomość zagrożeń i ryzyka.

W programie zostało również przedstawione sprawozdanie z przeprowadzonych badań biegłości przez PK ICUMSA oraz porównanie otrzymanych wyników na przestrzeni 12 lat działalności Komitetu. Autor referatu podkreślił jak duże znaczenie w polityce jakości ma systematyczny udział laboratoriów cukrowniczych w kolejnych latach badań biegłości oraz potwierdzenie uzyskanych wiarygodnych rezultatów.

W przeddzień seminarium odbyło się, drugie w tym roku, zebranie członków Polskiego Komitetu ICUMSA, na którym prowadzono dyskusję na temat zadań zaplanowanych na rok 2018:
  • Podjęto decyzję przetłumaczenia Suplementu 2017 Przepisów Analitycznych ICUMSA, który zawiera 8 nowych metod tymczasowych, 1 metodę przyjętą jako oficjalną, 6 metod uaktualnionych oraz 1 metodę usuniętą.
  • Udział Przewodniczącego Polskiego Komitetu ICUMSA w międzynarodowym 31 Kongresie ICUMSA, który odbędzie się w dniach 26 – 29.08.2018 w RPA.
  • Ustalono zakres badań biegłości PK ICUMSA na rok 2018 w zakresie metod dotyczących cukru białego C12 i melasu M01.


W seminarium wzięło udział ok. 50 osób: kierownicy laboratoriów i pełnomocnicy ds. zarzadzania jakością z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych, pracownicy naukowi Instytutu Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej oraz przedstawiciele 4-ech firm współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie wyposażenia laboratoriów w aparaturę i sprzęt kontrolno-pomiarowy oraz w zakresie analityki cukrowniczej.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Uczestnicy seminarium w sali konferencyjnej.

Tematyka seminarium:
  1. Kliknij aby powiększyćZanieczyszczenia/patogeny środowiskowe w procesie produkcji cukru oraz TAB i pleśnie termooporne - Christer Bergwall, Technology & Innovation Microbiological Laboratory, Arlöv, Sweden.

    Pobierz dokument[EN] Pobierz dokument[PL]
     
  2. Kliknij aby powiększyćInterpretacja wyników analiz ilości i obecności drobnoustrojów zgodnie z zasadami badań mikrobiologicznych żywności i pasz - Agnieszka Papiewska, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  3. Kliknij aby powiększyćCzy opodatkowanie dyskryminujące cukier to właściwa droga do walki z otyłością? - Michał Gawryszczak, Związek Producentów Cukru w Polsce.

    Pobierz dokument
     
  4. Kliknij aby powiększyćWykorzystanie melasu jako produktu ubocznego przemysłu cukrowniczego - Michał Cierpiałowski, audytor wiodący systemu KZR INIG.

    Pobierz dokument
     
  5. Kliknij aby powiększyćPorównanie metod oznaczania polaryzacji melasu - Aneta Antczak-Chrobot, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  6. Kliknij aby powiększyćOchrona produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem, zafałszowaniem i sabotażem - Aleksandra Szczepanik, auditor zewnętrzny w zakresie systemów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności.

    Pobierz dokument
     
  7. Kliknij aby powiększyćAktualne informacje z zakresu kontroli metrologicznej i legalizacji - Piotr Lewandowski, specjalista do spraw metrologii.

    Pobierz dokument
     
  8. Kliknij aby powiększyćBHP w Laboratorium Fabrycznym - Dagmara Wojtków, Südzucker Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  9. Kliknij aby powiększyćNowości w ofercie urządzeń optycznych Anton Paar - Jacek Szyk, Anton Paar Poland Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
     
  10. Kliknij aby powiększyćUrządzenia pomiarowe HACH wykorzystywane w przemyśle cukrowniczym – Michał Przybylak, HACH LANGES Sp. z o.o

    Pobierz dokument
     
  11. Kliknij aby powiększyćFakty i mity na temat cukru i innych substancji słodzących - Michał Gawryszczak, Związek Producentów Cukru w Polsce.

    Pobierz dokument
     
  12. Kliknij aby powiększyćOznaczanie wielkości kryształu w cukrze /granulacja/. Porównanie metod: sitowej, dyfrakcji laserowej i dynamicznej analizy obrazu - Roman Wojna, Pfeifer&Langen Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  13. Kliknij aby powiększyćCANTY – laboratoryjna analiza granulometryczna cukru - Jerzy Oleszczuk, INTROL AUTOMATYKA Katowice Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
     
  14. Kliknij aby powiększyćNowości aparaturowe 2018 dla przemysłu cukrowniczego: miareczkowanie, polarymetria i refraktometria - Marcin Grzelka, LABINDEX s.c.

    Pobierz dokument
     
  15. Kliknij aby powiększyćZmiany parametrów jakościowych soku gęstego podczas jego składowania w zbiornikach w Cukrowni Werbkowice - Grażyna Mardofel, Krajowa Spółka Cukrowa S.A. oddział Werbkowice, Teresa Sumińska, Zakład Cukrownictwa IBPRS Warszawa.
     
  16. Kliknij aby powiększyćPrzegląd tematów omawianych na ostatnim spotkaniu Sekcji Mikrobiologicznej S6 ICUMSA - Agnieszka Papiewska, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  17. Kliknij aby powiększyćPorównanie wyników badań biegłości na przestrzeni 10 lat działalności Polskiego Komitetu ICUMSA - Maciej Wojtczak, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     


Kliknij aby powiększyćStoiska firm specjalistycznych. Od lewej: INTROL AUTOMATYKA, ANTON PAAR, LABINDEX.

Kliknij aby powiększyć Przed zakończeniem konferencji wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w specjalistycznym szkoleniu w zakresie analityki cukrowniczej i systemów bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa polskiego i unijnego. Na zdjęciu Przewodniczący Zarządu Głównego STC dr Maciej Wojtczak wręcza zaświadczenie kol. Cecyli Rosół reprezentującej Cukrownię Nakło w Krajowej Spółce Cukrowej S.A.

Kliknij aby powiększyćKol. Maciej Wojtczak – Przewodniczący ZG STC w towarzystwie prowadzącej konferencję kol. Krystyny Wasińskiej – SG STC zamykają obrady Szkoły Letniej 2018.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Po obradach pierwszego dnia seminarium odbył się tradycyjny wieczór cukrowniczy, na którym uczestnicy konferencji spotkali się z pracownikami naukowymi Zakładu Cukrownictwa i Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ oraz z przedstawicielami czterech firm specjalistycznych.

Stowarzyszenie Techników Cukrowników
FiresNet tworzenie stron www
Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny:Krystyna Wasińska, Webmaster: Sławomir Fajer
Copyright © 2004 Stowarzyszenie Techników Cukrowników